Neplodnost

Splošno o neplodnosti

Ni veliko preizkušenj, ki bi bile tako uničujoče za življenje para, kot je ravno neplodnost. Dotakne se vseh vidikov življenja para in lahko vrsto let vpliva na njune misli, dejanja in življenjski slog.

Neplodnost je definirana kot nezmožnost para, da v enem letu rednih spolnih odnosov zanosi.

Pri FertilityCare, kjer si ženska spremlja cikel, je definicija drugačna. Tu ne govorimo o rednih spolnih odnosih, pač pa o spolnih odnosih, ki so osredotočeni na plodne dneve. Če v takšni situaciji ne pride do zanositve v roku 6 ciklusov, lahko predvidevamo, da obstajajo problemi s plodnostjo.

Neplodnost je simptom bolezni. Ta bolezen ne samo da vpliva na plodnost, ampak lahko povzroča tudi druge zdravstvene težave. Če želimo zdraviti neplodnost, moramo torej najti pravi vzrok in ga zdraviti. To je to, kar ponuja NaProTehnologija, rezultati pa so zelo obetajoči.

Doživljanje para

Čustva stalno nihajo. V začetku zdravljenja je polno navdušenja in upanja, ko pa se cikel ne konča z nosečnostjoin, sledi bolečina in razočaranje. Prav tako imajo številni pari občutek, da s pričetkom zdravljenja zdravstveni sistem prevzame nadzor, sami pa izgubijo kontrolo nad lastnimi telesi, kar še poglobi občutek nemoči.

NaProTehnologija pa ponuja parom novo možnost. Uči jih uporabljati naravne biološke znake, ki jih kaže žensko telo, da ugotovita, kdaj sta najbolj plodna, hkrati pa omogoča diagnosticiranje, zakaj imata morda težave pri zanositvi.

Ženski pomaga, da se počuti bolj v sozvočju s svojim telesom in ima nadzor nad sabo.

Ženske, ki se odločijo za druge načine zdravljenja neplodnosti, so lahko povržene veliko bolj invazivnim postopkom: različni hormoni bodisi zavirajo naravno delovanje telesa ali pa ga spodbujajo veliko bolj kot je narava predvidela.

Ker ti postopki povzročijo, da žensko telo deluje na način, kot nikoli ni bilo mišljeno, seveda s seboj prinesejo fizične posledice, ki nimajo nič skupnega z neplodnostjo, ampak le prispevajo k stresu in bolečini, ki jo ženska že doživlja.

Ker NaProTehnologija deluje kooperativno z ženskim ciklusom, se tako lahko večini stranskim učinkov izognemo.

Vzroki neplodnosti

Najbolj pogosta izjava parov na prvem srečanju je: Opravili so vse teste in nama rekli, da je vse v redu.

Na žalost nekatere krvne teste zelo pogosto opravijo v napačnem času v ciklusu, ker predpostavijo, da ima vsaka ženska 28-dnevni ciklus z ovulacijo na 14. dan. Pogosto se pozablja na izjemno vlogo sluzi materničnega vratu – njegove kakovosti in količine. Zdrava jajčeca in semenčice niso dovolj, saj brez sluzi spočetje ni mogoče. Prepoznavanje problema omejene sluzi ali suhih ciklusov je ključno za povečanje možnosti za zanositev. Te znake plodnosti se ženska nauči opazovati in beležiti s pomočjo FertilityCare sistema.

Večina problemov z neplodnostjo ima organski in /ali hormonski vzrok.

Hormonski vzroki so običajno posledica motenj ovulacije, medtem ko so organski vzroki številni. Približno 30% parov pa se sooča tudi z moško neplodnostjo.
Stanja kot so endometrioza, zapora jajcevodov, biokemijske motnje, zarastline v medenici, okužbe s klamidijo ali gonorejo, policistični jajčniki, so organski vzroki neplodnosti. Mnoge od teh žensk imajo še dodatne hormonske motnje, ki vodijo v motnje ovulacij, kar vodi v nezmožnost spočetja ali spontane splave ali izvenmaternično nosečnost.

Vzroki neplodnosti

Najbolj pogosta izjava parov na prvem srečanju je:
Opravili so vse teste in nama rekli, da je vse v redu.

Na žalost nekatere krvne teste zelo pogosto opravijo v napačnem času v ciklusu. To je zato, ker se predvideva, da ima vsaka ženska 28-dnevni ciklus z ovulacijo na 14. dan. Tako je test na 21. dan v ciklusu pogosto netočen.

Večina žensk se sploh ne zaveda izjemne vloge sluzi materničnega vratu – njegove kakovosti in količine. Zdrava jajčeca in semenčice niso dovolj, saj brez sluzi spočetje ni mogoče.

Prepoznavanje problema omejene sluzi ali suhih ciklusov je ključno za povečanje možnosti za zanositev.

Ključne znake plodnosti se ženska nauči opazovati in beležiti s pomočjo FertilityCaresistema.

Če želi izboljšati svoje možnosti za zanositev, mora znati prepoznati, kdaj približno ima ovulacijo. Ovulacijski testi so pri tem lahko v pomoč, vendar ji ničesar ne povedo o sluzi.

Ovulacija se lahko pojavlja vsak cikel, vendar če sluzi ni, do spočetja ne more priti.

Zato je nujno, da si ženska beleži sluz materničnega vratu s pomočjo FertilityCare sistema, kar omogoča objektivno ovrednotenje tvorbe sluzi in pomaga pri načrtovanju spolnih odnosov v najbolj plodnih dneh.

FertilityCare je najbolj natančen sistem za določanje ovulacije in to ne glede na to, kakšne cikluse ima ženska.

NaProTehnologija uporablja ženske naravne kazalce za diagnosticiranje osnovnega vzroka njene neplodnosti.

Uporaba znakov, kot so sluz in raven hormonov, lahko pomaga strokovnjaku ugotovili, zakaj ima par težave z zanositvijo, prav tako pa pomaga paru prepoznati, kdaj in če sploh je ploden. Na podlagi teh informacij lahko odkrijemo osnovni vzrok neplodnosti in ne le polagamo obliža na problem.

Ženske, ki so v postopku IVF, jemljejo zdravila, ki zatrejo njihov naravni cikel, nato pa jemljejo zdravila, ki intenzivno stimulirajo razvoj številnih jajčec.

Nato morajo prestati vrsto invazivnih postopkov od punkcije jajčec do vsaditve zarodka v maternico. Neželeni učinki teh zdravil so lahko zelo neprijetni, postopki pa ženski dajo občutek, da svojega telesa nima pod nadzorom. NaProTehnologija pa tem ženskam lahko pomaga, ne da bi morale prekiniti svoje naravne cikluse.

Vzroki

Večina problemov z neplodnostjo ima organski in /ali hormonski vzrok. Hormonski vzroki so običajno posledica motenj ovulacije, medtem ko so organski vzroki številni. Približno 30% parov pa se sooča tudi z moško neplodnostjo.

Stanja kot so endometrioza, zapora jajcevodov, biokemijske motnje, zarastline v medenici, okužbe s klamidijo ali gonorejo, policistični jajčniki, so organski vzroki neplodnosti. Dodatno imajo mnoge od teh žensk še dodatne hormonske motnje, ki vodijo v motnje ovulacij, kar vodi v nezmožnost spočetja ali spontane splave ali izvenmaternično nosečnost.

Skrb za zdravje

Spremljanje menstrualnega ciklusa omogoči vpogled v žensko ginekološko in reproduktivno zdravje. Tako lahko težave hitro prepoznamo in jih učinkovito zdravimo.

Health during pregnancy, Pregnant woman drinking water sitting on sofa

Iz zabeleženega ciklusa lahko prepoznamo vnetje materničnega vratu ali nožnice, različne ciste na jajčnikih, neobičajne krvavitve, prepoznamo tveganja za neplodnost, spontani splav ali izvenmaternično nosečnost.

Prepoznamo lahko pomanjkanje hormona progesterona ter ocenimo delovanje jajčnikov.

To nam omoči ciljano diagnostiko in ciljano zdravljenje.

Z vpogledom v menstrualni ciklus bolje razumemo vpliv stresa ter znamo prepoznati in učinkovito zdraviti predmenstrualni sindrom.

Mnogim ženskam uporaba sistema FertilityCare in NaPro tehnologije pomaga pri reševanju ali diagnosticiranju tudi drugih bolezenskih težav ginekološkega in reproduktivnega zdravja, kot so denimo policistični jajčniki in endometrioza.

Za žensko to pomeni, da je aktivna udeleženka pri ohranjanju svojega zdravja. Tako lahko hitreje prepozna težave in jih zato tudi prej in učinkoviteje zdravi.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Predmenstrualni sindrom (PMS) je zdravstveno stanje z različnimi telesnimi in čustvenimi simptomi, ki lahko vpliva na vaše počutje, delo in osebno življenje. Simptomi se pojavljajo v predmenstrualnem času ciklusa (običajno 7-10 dni pred menstruacijo). Za nekatere ženske je to stanje lahko zelo izčrpavajoče.

Girl having menstruation suffering from menstrual pain

Simptomi so zelo resni. Če se pojavijo vsaj 4 dni pred začetkom menstruacije in izginejo ob menstruaciji, lahko z gotovostjo trdimo, da imate PMS. Blagi simptomi, ki se pojavijo do 3 dni pred menstruacijo, se smatrajo kot normalni.

Vzrok

PMS se smatra kot posledica pomanjkanja progesterona. Obstajajo tudi študije, ki kažejo na povezavo s pomanjkanjem beta endorfinov v poovulacijski fazi menstrualnega ciklusa.
Ženske se morajo zavedati, da so telesni znaki posledica hormonskih nepravilnosti in ne »dogajanja v njihovih glavah.
Pomembno se je zavedati, da predmenstrualni simptomi lahko kažejo tudi na povečano tveganje za spontani splav.

Postavljanje diagnoze

FertilityCare in NaProTehnologija lahko uspešno ublažita težave predmenstrualnega sindroma.

Diagnoza se postavi na podlagi simptomov, ki trajajo več kot 4 dni pred nastopom menstruacije:

 • napihnjenost,
 • občutljive prsi,
 • porast teže,
 • utrujenost,
 • krči,
 • želja po sladkih in slanih jedeh,
 • razdražljivost,
 • jokavost,
 • glavobol,
 • depresija in
 • nespečnost.

Uporabnice FertilityCare sistema dobijo posebno tabelo, v katero vpisujejo trajanje in moč simptomov.

Pogost vzrok PMS je pomanjkanje progesterona v poovulacijski fazi ciklusa, zato se opravi ciljane hormonske preiskave. Te so ključne za pravo oceno hormonskih vrednosti in učinkovito zdravljenje. Točna hormonska ocena je mogoča s pomočjo FertilityCare sistema.

Pri ženskah s PMS-om so v predmenstrualni fazi nizke vrednosti progesterona in estrogena kot tudi beta-endorfinov. Ko je diagnoza postavljena, se zdravljenje lahko začne.

Zdravljenje

Pogosto se za zdravljenje predpisuje hormonske kontraceptive, ki lahko ublažijo simptome pri nekaterih ženskah.

Pristop FertilityCare sistema pa temelji na ciljanem odkrivanju in zdravljenju vzroka.

Ženske se naučijo beležiti svoj ciklus s pomočjo FertilityCare sistema. Glede na zabeležen ciklus se opravijo ciljane hormonske preiskave.

Zdravljenje temelji na vzpostavitvi normalnih hormonskih nivojev.

Če je pomanjkanje hormonov potrjeno, je terapija predpisana zgolj v fazi po ovulaciji in to je ključ za uspešno zdravljenje PMS-a. Pri zdravljenju uporabljamo naravni progesteron ali injekcije HCG (izboljšajo tvorbo tako progesterona kot estrogena) ali /in naltrekson (če gre za pomanjkanje beta endofrinov). Do 90% žensk bo takšno zdravljenje uspešno olajšalo težave.

Zdravljenje traja 6 do 12 ciklusov, kasneje pa večina žensk zdravil ne potrebuje več. Nekatere pa potrebujejo daljše zdravljenje.

Kako deluje?

V jajčnikih se po ovulaciji sprošča progesteron. Pri klasičnem zdravljenju se terapija s progesteronom uvede na določen dan, pri tem pa se ne upošteva dejstva, da ima vsaka ženska drugačen ciklus in da lahko ciklusi variirajo iz meseca v mesec, zato uvedba terapije na določen dan ni najboljša.

Z uporabo FertilityCare sistema lahko zelo natančno določimo ovulacijo, tako se tudi terapija lahko začne ob pravem času. S terapijo tako pričnemo na različne dneve ciklusa, vendar ob pravem času glede na konkreten ciklus. Če progesteron ni uveden ob pravem času ciklusa, potem tudi učinka ne bo.